PIETARINOPPAAT » Hatsinan palatsi

Hatsinan palatsi

Vuonna 1765 Katariina II osti Hatsinan kartanon (tulevaisuudessa Hatsinan) ruhtinas Boris Kurakinilta ja esitteli sen hänen suosikki kreivi Grigori Orloville, kiitollisuudeksi palatsin vallankaappauksen järjestämisestä vuonna 1762, jonka jälkeen hänestä tuli keisarinna. Suuri Hatsinan palatsi rakennettiin vuosina 1766-1781. Alun perin Katariina II lahjoiti Hatsinan, suosikkilleensa kreivi Grigori Orloville.
HatchinanPalatsi+
Palatsi sijaitsee mäen ja Hopeajärven välissä ja synnyttää ristiriitaisia tunteita. Joillekin se näyttää tylsältä ja kallion massiiviselta. Joku näkee sen arkkitehtuurin elegantti malli. Arkkitehtuurissa johtavat epätavalliset muodot mm. luonnonkivi verhotus, tornit, linnoituksen kanava muurin alla. Palatsi – näyte Venäjän klassismityyliä XVIII-XIX-luvujen jälkipuoliskolla. Palatsi oli keisarin sukulaisten joukossa yksi suosikkipaikkoja.
Keisari Aleksanteri III hallituskautensa kuluessa oli asunut Hatsinan palatsissa joka kesä ja silloin Hatsina oli Venäjän keisarikunnan residenssi. Miehen ja lapsien kanssa Hatsinassa asui keisarin uskollinen puoliso Tanskan prinsessa Dagmar, Venäjällä tunnettu kuin keisarinna Maria Fjodorovna.